Beyza Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek İnşaat Mühendisi İlahiyatçı Süleyman Çalışkan, tecrübelerini ASKON üyeleriyle paylaştı.

0

ASKON Adana Şubesi ‘Tecrübe Paylaşımı” toplantılarına bir yenisini daha ekledi. 25 Ocak 2017 saat 19:00’da ASKON Adana Şubesi İl Binasında Beyza Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek İnşaat Mühendisi İlahiyatçı Süleyman Çalışkan, tecrübelerini ASKON üyeleriyle paylaştı. Yoğun katılımın olduğu toplantı ilgiyle izlendi.

Beyza Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek İnşaat Mühendisi İlahiyatçı Süleyman Çalışkan, kürsüye çıkarak yaklaşık 45 dakikalık bir konuşma yaptı. Süleyman Çalışkan şunları söyledi: “İslam eksenli yaşayabilmek için, İslamı öğrenmeliyiz. ‘İlmi beşikten mezara kadar tahsil ediniz’ hadisini referans almalıyız. Öğrenme anne karnından itibaren başlar, ölünceye kadar devam eder. Yaşı ilerlemiş olan ve öğrenme zorluğu çekenler, çocuklarının ve torunlarının öğrenmelerinin önünü açmalıdırlar. Çocuklarımızın ilim tahsilinde eksen olarak dini değil de dünyayı seçenler olduğunu görüyorum. İslam uygulanması gereken bir dindir. ‘Din sadece hocalara, cami imamlarına ait’ anlayışı yıllarca işlendi. Bu anlayıştan kurtulmamız lazımdır. İslam her yerde tatbik edilmelidir. Fabrika çalıştırırken, işçi çalıştırırken, makine alırken İslam’a uygun hareket edilmelidir. İş adamlarımız da İslam’ı uygulamalıdır. İslam beş şey üzerine bina edilmiştir. Bu bir temeldir. Bir kısmını yaptığımızda tamamını yapmış olmayız. Son dönemin kapitalist anlayışı her taraftan bizi etkisi altına aldı. Vahşi Kapitalizm, vahşiliğini gizleyebilmek için ‘Başarı Hikayeleri’ sunar. O örnek üzerinden kendi vahşiliğini gizler. İnsanları imrendirecek hikayeler anlattırır. Halbuki başarı Allah’tandır. Başarı veya başarısızlığı takdir eden Allah’tır. ‘Biz sizi, mutlaka, imtihan edeceğiz.’ ayetini hatırlayalım. İmtihan bitmez. Ancak ölümle biter. İmtihanı kazanabilmenin sırrı ise şu ayette saklıdır. ‘Sabredenlere müjdele!’ Sabırla, hareket edilmeli, sevincimizi isyana dönüştürmemeliyiz. Kapitalist dünyada, ‘sabır’ yoktur. Bunun sonucunda intiharlar olabilmektedir. İslam ise ‘sabır’ teklif eder ve sonuçları da ona göre olur.  İslam, gafletten uzak olalım diye var.
Para iki türlü kazanılır. 1. Kazanarak kazanılır, 2. Harcamayarak kazanılır. Harcamayarak kazanmanın ölçüsü, İslam literatüründe nedir? ‘İsraf etmemektir’ Not edilmesi gereken bir konu da şudur: ‘İsrafta hayır yoktur, hayırda israf yoktur.’
Bize empoze edilen aşağılık kompleksinden kurtulmalıyız. ‘Biz yapamayız’ anlayışından kurtulmalıyız. ‘Müslüman, daha iyisini kesinlikle yapar’ anlayışına ulaşmalıyız. 1990’da Hollanda’ya gittik. Orada gördüklerimizin aşılabilir olduğunu gördük. Ancak, daha önce aşılması gereken ‘komplekslerimiz’dir. Allah(cc) umudumuzu yitirmeyi yasak ediyor. Biz Allah’ın izniyle büyük başarıları elde edebiliriz. Müslümanlar, ilk 30 sene içinde çok zor şartlarda dinimizi Medine’den dünyanın öbür tarafına götürdüler.

Kapitalist yapı, Türkiye’de kadınların iş hayatına atılmalarının iyi olacağını sanmaktadır. Halbuki, İslam, kadınların mülk edinme haklarını tanır. Kadın, kocasını geçindirmek mecburiyetinde değildir. Erkekler ise ailesini geçindirmek zorundadır. Çalışan kadın eve yorgun argın geliyor, evde de mesaisi başlıyor. Hani özgürlük veriyordunuz kadına! Bir civciv, bir tavuk yavrusu sevgiyle büyüyorsa, insan yavrusu haydi haydi sevgiyle büyür. Hanımları çalıştırmak ekonomik olabilir, ancak bu şekilde sosyal tahribatın aracısı oluyorlar. “
İş adamlarının sorularını da yanıtlayan Süleyman Çalışkan’a ASKON Adana Şube Başkan Yardımcısı İlker Medeni günün anısına bir tablo hediye etti.